Tu știi care este diferența dintre carbohidrații buni și carbohidrații răi?

Tu știi care este diferența dintre carbohidrații buni și carbohidrații răi?

Carbohidrații sunt unii din principalii nutrienți cu care ne hrănim.

Sistemul nostru digestiv transformă carbohidrații în glucoză, pe care corpul nostru o folosește pentru a da energie celulelor, țesuturilor și organelor.

Deficiența de carbohidrați se manifestă prin: lipsa de energie, constipație, greață, dureri de cap și respirație urât mirositoare.

Atunci când consumăm carbohidrați buni (complecși) , punem corpul la treabă. Datorită structurii chimice și a fibrelor pe care le conțin aceste alimente, digestia este mai îndelungată, iar energia se eliberează în corp pe o perioadă mai lungă de timp.

Cele mai bune surse de carbohidrați buni au fost găsite ca având indicele glicemic mic. Cu cât indicele glicemic este mai mic, cu atât mai puțin un produs alimentar afectează glucoza din sânge și cu atât mai mult te vei simțiți plin, sătul.

Carbohidraţii simpli au fost cândva carbohidraţi complecşi, benefici pentru organism, însă „mâna omului” a înlăturat din aceștia fibrele alimentare, vitaminele şi mineralele şi astfel au rămas doar glucide sau zaharuri simple, „rele”, pe care corpul nostru le absorbe rapid şi care se depun foarte uşor sub formă de grăsime, determină creşteri şi scăderi bruşte ale glicemiei ( a zahărului din sânge), influenţând astfel într-un mod negativ apetitul (adică pot creşte senzaţia de foame). Principalele surse sunt zahărul rafinat (şi tot ce îl conţine în cantităţi mari) şi făina albă – adică alimentele procesate, produsele de patiserie, cofetărie, gemurile, dulceţurile, siropurile, băuturile carbogazoase etc.

Următoarele produse alimentare sunt surse excelente de carbohidrați buni. Asigură-te că le incluzi în dieta ta!

 

Sucul de portocale

Bucură-te de portocale așa cum sunt sau de sucul lor – indiferent dacă indicatorul glicemic este de 40 (fructul întreg) sau 46 (suc de portocale) îl face o gustare sau o băutură grozavă la masă. Portocalele sunt, de asemenea, o sursă excelentă de vitamina C, care stimulează sistemul imunitar.

Produsele din cereale

Nu toate produsele din cereale au un IG scăzut, deci alege cu atenție. Cele mai multe pâini din cereale integrale 100% au IG de aproximativ 50. Orezul brun este o alternativă excelentă la orezul alb.

Merele

Merele au un IG de 40, la fel ca și portocalele proaspete, pentru 120 de grame. Alte tipuri de mere, în special cele provenite din Danemarca, au un IG chiar mai scăzut, de 28. Optează pentru felii de mere ca gustare în loc de un snack bar. Sucul de mere, pe de altă parte, are IG 39 (fără îndulcire) și 44 (îndulcit).

Morcovii

Dacă vrei la pachet și antioxidanți, consumă morcovi. Morcovii cruzi au un IG de 35, chiar 33 dacă sunt fierți. Morcovii sunt o sursa excelenta de alfa si beta-caroten, nutrienți care îmbunătățesc vederea, sistemul imunitar și chiar ajută la lupta împotriva cancerului.

Roșiile

Sucul de roșii, fără adaos de zahăr, are un IG de 33, unul dintre cele mai scăzute din această listă. La roșiile crude este chiar mai mic, cu un IG mai mic de 15. Tomatele sunt, de asemenea, cunoscute pentru conținutul ridicat de licopen, un nutriet cunoscut pentru capacitatea sa de a luptă împotriva cancerului.

Strugurii

Strugurii sunt o altă opțiune de gustare excelentă, cu un IG de 43.

Bananele

Bananele sunt o mare sursă de potasiu, un electrolit care contribuie la mișcarea mușchilor (inclusiv mușchii inimii!) IG-ul unei banane este între 46 și 62.

 

Cu drag,

Déjà  Vu

Natura în mâinile tale!

 

Share with

Lasă un răspuns

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

Niciun produs în coș.