Secretele florilor de galbenele

Secretele florilor de galbenele

sapun-galbeneleAșa cum v-am obișnuit, aici vă vorbim despre cele mai comune și accesibile ingrediente din natură care sunt, în secret, balsamice pentru corpul nostru. Astăzi ne-am oprit la florile de gălbenele, pe care noi le îndrăgim. În cărți ele se numesc calendula officinalis, dar în popor le veți auzi numite și crăițe, coconițe, gălbenare, boace, filimică sau salomie. O floare trebuie să fie deosebită, spunem noi, pentru a avea atât de multe denumiri! Ah, și să vă mai spunem, a ajuns la noi tocmai din India, acum câteva sute de ani.

sapun vrac cu galbeneleCare este povestea lor?

Științific, gălbenelele au fost denumite deoarece înfloresc în tot anul, uneori chiar invaziv, deoarece se răspândește prin semințe, iar vântul le mută mereu. În vechiul calendar roman, ele înfloreau la toate calendele,  de aici și denumirea de calendula. În limba franceză, ele și-au luat numele de la soare, mai exact ”florea soarelui”, culoarea lor vie fiind cea care le-a botezat: ”souci”. În engleză, ele se numesc ”marigold”, deoarece, așa cum legenda spune, Fecioara Maria își împletea în păr flori de gălbenele; acestea fiind numite mai apoi ”aurul Mariei” sau „aurul Maicii Domnului”. Denumire dată de primii creştini, care așezau în loc de monede, buchete de flori de gălbenele la mormântul Maicii Domnului sau în faţa icoanelor ei. Tot legenda spune că Sfânta Fecioară folosea aceste flori în locul monedelor de aur, iar atunci când a fost atacată de tâlhari, aceștia au fost dezamăgiți să descopere că averea Sfintei Familii se număra în petale de gălbenea și nu în aur.

Unde se găsesc

Noi vara le plantăm în ghivece sau în grădină și doar privindu-le ne umplem de optimism în suflet, iar starea noastră de spirit ni se înviorează pe loc. Dar gălbenelele sunt și niște flori sălbatice, adesea le găsești prin toată țara în câmpuri, la marginea drumurilor sau a căilor ferate, ori de-a lungul gardurilor gospodăriilor. Înfloresc din mai și până în septembrie! Ca niște sori mici și perfecți, gălbenelele sunt frumoase și să fie oferite cadou, fiind niște flori despre care se spune că aduc noroc. Tot legenda lor spune că dacă le presari în apa în care te îmbăiezi, vei avea succes în tot ce vei face.

sapun natural de galbeneleSăpunul nostru cu flori de gălbenele

Alege și săpunul nostru natural „Petiti Pixie, perfect pentru pielea sensibila a copiilor, dar și pentru orice alt tip de piele. Căci este un săpun creat din ingrediente 100% naturale (miere, flori de galbenele și infuzie de mușețel), care curăță pielea cu blândețe, o hrănesc și previn iritațiile. Este un săpun fără parfum (nu am folosit ulei esențial), hrănitor, calmant și antibacterian. Poate fi folosit atât pentru piele cât și pentru păr.

Florile de Gălbenelele aduc în compoziția săpunurilor naturale nenumărate proprietăți și beneficii pentru pielea copiilor și a adulților. Au o acțiune cicatrizantă, tonică, îmbunătățind circulația periferică, păstrează pielea fină și hidratata, au un efect calmant pentru iritații, sunt antiinflamatoare, antioxidante și antibacteriene. De asemenea, sunt antiseptice, ușor astringente și protejează pielea de microbi. Folosirea săpunului este bună și în cazul arsurilor solare sau provenite de la radiații, leziuni dermatologice, inflamații, vânătăi.

Noi folosim uleiul de gălbenele în toate săpunurile noastre, ca ulei de bază. Uleiul provenit din frumoasele flori poate fi făcut chiar şi acasa și nu este deloc un ingredient banal, aduce în compoziţia săpunurilor naturale nenumărate proprietăţi şi beneficii pentru piele. Are acţiune cicatrizantă, tonică, îmbunătăţeşte circulaţia periferică, calmează iritaţiile, face pielea mai fermă şi mai tonifiată, este antiinflamator, antioxidant, usor antibacterian, antiseptic, usor astringent, antiradicalar şi protector. Este recomandat mai ales pentru pielea uscată, sensibilă, pielea fragilă, delicată şi pielea copiilor. Are efecte miraculoase în cazul tenului îmbătrânit, ridat, a arsurilor solare sau provenite de la radiaţii, leziuni dermatologice, inflamaţii, vânătăi.

macerat de galbenele sapunCompoziția chimică a florilor de gălbenele

Chimic, florile de bălbenele au în compoziția lor: carotenoide (aprox. 3,5%), saponozoide, alcooli triterpenici, taninuri, mucilagii, ulei volatil (cca. 0,02%), flavonoizi şi glicozizi flavonici, steroli, substanţe amare, vitamina C, săruri minerale și substanțe proteice, urme de ulei volatil (sesquiterpene oxigenate) și acid malic.

 

Când trebuie culese

Florile se recoltează când sunt mature și când afară nu este rouă. Cel mai bine este să alegeți o zi uscată și însorită pentru a culege gălbenelele. Luați doar floarea, lăsând tulpina la o parte, și uscați-o în straturi subțiri, la umbră, într-un loc foarte bine aerisit. După ce s-a uscat, depozitați-o în pungi de hârtie, ferite de umiditate și de lumină.

Rețete de făcut acasă

Iată și câteva rețete de preparate cu flori de gălbenea, găsite în Formula AS:

Comprese cu gălbenele

Peste 4 linguri de flori de gălbenele uscate turnați o cană de apă clocotită. Se lasă la infuzat 20 de minute, cu vasul acoperit, apoi se strecoară. Se aplică comprese cu ceai cald pe faţa proaspăt spă­lată, timp de 15 – 20 de minute. Rezultate excelen­te se obţin în cazul tenuri­lor uscate, îmbătrânite, ridate, precum şi al celor inflamate şi înroşite.

alifie-de-galbeneleMască cu gălbenele, tărâţe şi lapte

Ingrediente: o lingură de tărâţe de grâu, o lingură de lapte praf, ceai con­centrat de gălbenele. Amestecaţi lapte­le praf şi tărâţele cu ceaiul de gălbenele până se transformă într-o pastă groasă. Se aplică pe faţă şi pe gât, se lasă 30 de minute, apoi se îndepărtează cu apă călduţă. Este foarte potrivită pentru te­nul uscat, obosit, palid, are efect rege­nerant şi revigorant, de asemenea, es­tompează ridurile.

Mască cu gălbenele, iaurt şi lămâie

Ingrediente: 2 linguri de iaurt, 2 linguri de flori de gălbenele uscate mărunţite cu mâna, 4-5 picături de suc de lămâie. Amestecaţi gălbenelele cu iaurtul la tempe­ratu­ra camerei şi lăsaţi să stea cel puţin 1 oră. A­dăugaţi sucul de lă­mâ­ie, amestecaţi bine, apli­caţi pe faţă, lăsaţi să acţioneze 20-30 de minute, apoi clătiţi. Are efect de îm­prospătare şi astringent, albeşte pielea şi îi dă luminozitate.

Ulei de gălbenele

Într-un recipient de sticlă se pun 6 linguri de flori de găl­be­nele uscate şi mărun­ţite, peste care se toarnă un sfert de litru de ulei de susan sau de măs­line. Se închide ermetic vasul, apoi se pune la lumină şi se lasă la ma­cerat timp de 2 săptă­mâni. Se strecoară, se pune uleiul în sticle sterilizate care se de­pozitează în loc întu­necos şi răcoros.
Se poate folosi simplu, aplicat pe pie­le, sau alături de alte ingrediente, în diverse preparate cosmetice. Aplicaţi-l pe corp şi pe faţă. După epilare sau pen­sare, previne înroşirea şi iritarea pielii.

Cremă nutritivă cu gălbenele

Ingrediente: 1 lingură unt de ca­cao, 2 linguri ulei de gălbenele, 1 ju­mătate lingură ceară de albine, 2-3 pi­cături vitamina E.
Untul şi ceara se pun pe baie de aburi până se topesc, apoi se iau de pe foc şi se adaugă uleiul, amestecând continuu, şi vita­mina E. Se păstrează la frigider, maxi­mum trei luni. Este re­generantă, cal­mantă, reparatoare, cu efecte de excep­ţie în cazul pielii ridate, uscate, îmbă­trâ­nite.

Share with

Lasă un răspuns

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

Niciun produs în coș.