Chimia din Dragoste

Chimia din Dragoste

Cum știi că îți place de cineva? Ce face dragostea din punct de vedere chimic creierului tău? Este îndrăgostirea doar un mod al naturii de a ne ajuta  să ne perpetuăm?

Îi spunem iubire. Simțim iubire. Dar cea mai emoționantă emoție dintre toate emoțiile umane este, probabil, modul frumos al naturii de a menține în viață și de a reproduce specia umană.

Cu un cocktail irezistibil de substanțe chimice, creierul nostru ne face să ne îndrăgostim. Credem că alegem un partener. Dar putem fi doar victimele fericite ale planului minunat al naturii.

Psihologii au arătat că durează între 90 de secunde și 4 minute pentru a decide dacă îți place cineva.

Cercetările au arătat că acest lucru nu are prea mult de a face cu ceea ce este spus, mai degrabă cu ce este transmis prin: 55% prin limbajul corpului, 38% prin tonul și viteza vocii  și doar 7% prin ceea ce se spune.

Helen Fisher de la Universitatea Rutgers din Statele Unite a propus 3 etape ale dragostei – dorință, atracție și atașament. Fiecare etapă ar putea fi condusă de diferiți hormoni și substanțe chimice.

Etapa 1:  Dorința

Aceasta este prima etapă a iubirii și este condusă de hormonii sexuali testosteron și estrogen – atât la bărbați cât și la femei.

Etapa 2: Atracția

Acesta este momentul uimitor când ești cu adevărat lovit de dragoste și nu te poți gândi la altceva. Oamenii de știință consideră că în acest stadiu sunt implicați trei neurotransmițători principali; adrenalina, dopamina și serotonina.

Adrenalina

Etapele inițiale de iubire față de cineva activează răspunsul la stres, crescând în nivelul sângelui adrenalina și cortizolul. Acest lucru are efectul fermecător că atunci când în mod neașteptat te îndrăgostești, începi să transpiri, inima îți bate alert și gura ți se se usucă.

Dopamina

Această substanță chimică stimulează „dorința și răsplata” prin declanșarea unor stări intense de plăcere. Are același efect asupra creierului ca și consumul de cocaină!

Serotonina

Și, în cele din urmă, serotonina. Una dintre cele mai importante substanțe chimice ale dragostei, care ar putea explica de ce, atunci când te îndrăgostești, noul tău partener continuă să îți apară în gânduri.

 

Etapa 3: Atașamentul

Atașamentul este legătura care ține cuplurile împreună suficient de mult timp pentru a avea și a crește copiii. Oamenii de știință cred că ar putea exista doi hormoni majori implicați în acest sentiment de atașament; oxitocina și vasopresina.

Oxitocina – hormonul îmbrățișărilor

Oxitocina este un hormon puternic, eliberat de bărbați și femei în timpul orgasmului.

Probabil adâncește sentimentele de atașament și face cuplurile să se simtă mult mai aproape unul de celălalt după ce au făcut sex. Teoria se referă la faptul că, cu cât face mai mult sex un cuplu, cu atât devine mai puternică legătura dintre ei.

De asemenea, oxitocina ajută la întărirea legăturii puternice dintre mama și copil și este eliberată în timpul nașterii. Este, de asemenea, responsabilă de eliberarea automată de lapte la simpla vedere sau sunet făcut de copilului ei mic.

Vasopresina

Vasopresina este un alt hormon important în stadiul angajamentului pe termen lung și este eliberat după sex. Vasopresina (numită și hormonul anti-diuretic) funcționează cu rinichii tăi pentru a controla setea. Rolul său potențial în relațiile de lungă durată este în a rămâne fideli partenerilor noștri.

 

Iubiți și fiți iubiți!

Cu drag,

Déjà  Vu

Natura în mâinile tale!

 

Share with

Lasă un răspuns

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

Niciun produs în coș.