Arborii comunică între ei

Arborii comunică între ei

Pădurea este mai mult decât vedem. Ea are un sistem subteran ca o rețea de internet bine pusă la punct care o ajută să supraviețuiască. Desigur, dacă nu intervine omul prin defrișare.

Suzanne Simard este profesor de ecologie forestieră și predă la Universitatea British Columbia. Ea a testat teorii despre modul în care copacii comunică cu ceilalți copaci.  A folosit carbonul radioactiv pentru a măsura debitul și împărțirea carbonului între arbori și speciile individuale. Astfel, a arătat cum copacii folosesc o rețea de ciuperci pentru a-și comunica nevoile și pentru a ajuta plantele vecine. Acum avertizează că amenințările precum defrișarea și schimbările climatice ar putea perturba aceste rețele.

Cercetările sugerează că arborii nu doar concurează pentru supraviețuire, dar cooperează și împărtășesc resurse folosind rețelele de ciuperci subterane.
„O pădure are o abilitate uimitoare de a comunica și de a se comporta ca un singur organism – un ecosistem”, a declarat Suzanne Simard pentru CNN.
Simard demonstrat că arborii se ajută între ei indiferent de specie. Astfel, în timpul verii, bradul a primește carbon de la mesteacăn, în timp ce în toamnă se întâmplă contrariul – mestecenii, când încep să-și piardă frunzele, primesc carbon de la brazi. Acest schimb are loc printr-o rețea micorizală subterană, o asociere simbiotică între o ciupercă și rădăcinile plantei gazdă. Ea prezintă acest lucru ca o comunicare „copac-copac”.


Rolul crucial al copacilor mai în vârstă

În acest sistem, copacii mai în vârstă, joacă un rol crucial. Aceștia sunt mai bine conectați prin rețeaua de ciuperci și excesul lor de carbon este trimis copacilor tineri pentru a contribui la dezvoltarea lor. Într-o discuție TED, Simard a spus că acest lucru crește șansele de supraviețuire a pădurilor. De asemenea, copacii mai în vârstă, înainte de a muri transmit informația necesară supraviețuirii copacilor tineri.
Suzanne Simrad susține că trebuie să încetinim rata defrișărilor, să păstrăm copacii mai în vârstă și să menținem diversitatea, în loc să mergem pentru „plantații simplificate” cu doar una sau două specii: „Pădurile sunt depozite uriașe de carbon, sunt cele mai mari resurse împotriva schimbărilor climatice”.
Ultimul ei proiect de cercetare, finanțat de guvernul canadian, implică plantarea de semințe de copaci din zone mai calde, cum ar fi California, în zonele climatice nordice cum ar fi Columbia Britanică. Ea prezice că, deoarece multe specii curente din British Columbia sunt susceptibile de a se usca, pe măsură ce temperaturile cresc în următoarele decenii, interacțiunea cu răsadurile din climatele mai calde îi poate ajuta să se adapteze și ei.
„Predicția este destul de radicală, dar acum că am creat toate aceste schimbări climatice, trebuie să facem parte din procesul de a ajuta pădurile să se adapteze la acestea” a declarat Suzanne Simard.

Urmărește mai jos întregul discurs susținut de Suzanne Simrad în cadrul conferinței TedTalks.


Cum privești acum pădurea?

 

Cu drag,

Déjà  Vu

Natura în mâinile tale!

Share with

Lasă un răspuns

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

Niciun produs în coș.