Află care este efectul culorilor asupra corpului nostru

Află care este efectul culorilor asupra corpului nostru

Culorile au un efect profund asupra dispoziției noastre generale și în viața de zi cu zi. Culorile potrivite pot aduce un efect calmant și liniștitor, în timp ce altele pot energiza, evoca tristețea sau chiar schimba comportamentul.

Studiul nuanțelor ca factor determinant al comportamentului uman se numește psihologie a culorii și a fost practicat pe scară largă în terapie, marketing și chiar în reducerea criminalității.

Iată efectele diferite ale culorilor în organism:

  1. Roșu. Ca o culoare foarte intensă și puternică datorită faptului că este în cea mai lungă lungime de undă, culoarea roșie este asociată cu energie, război, pericol, pasiune, forță de viață și dragoste. Roșul crește entuziasmul, stimulează energia și oferă un sentiment de protecție față de temeri și anxietate. Cu toate acestea, expunerea prea mare la această culoare poate provoca frustrare și furie.
  1. Galben. Culoarea galbenă are o lungime de undă lungă și stimulează procesele mentale ale sistemului nervos. Deoarece este culoarea soarelui, galbenul este asociat cu fericirea pentru că ajută la eliberarea serotoninei, o substanță chimică din creier care răspunde de starea de spirit fericită. De asemenea, sporește concentrarea și încurajează comunicarea.
  1. Oranj. Oranj este o combinație de roșu și galben și reprezintă entuziasm, creativitate, încurajare și stimulare. Oranjul stimulează pofta de mâncare și ne concentrează atenția asupra lucrurilor care dau confort fizic, cum ar fi adăpostul, mâncarea și căldura.
  1. Verde. Fiind culoarea naturii, verdele simbolizează creșterea, armonie, prospețime și fertilitate. Este culoarea echilibrului, deoarece este în centrul spectrului, care ne liniștește și ne relaxează mental și fizic prin ameliorarea stresului și a depresiei. Verdele are efecte de vindecare și igienă, ceea ce îl face relaxant ochilor.
  1. Albastru. Culoarea albastră este simbolul loialității, inteligenței, credinței și adevărului. Calmează mintea, promovează concentrarea și încetinește metabolismul. Potrivit studiilor, este o culoare care este foarte acceptată ca având „un statut ridicat” în rândul bărbaților. De asemenea, albastrul – curios lucru – face ca materialele să pară mai grele, de aceea halterofilii consideră că este mai ușor să ridice greutățile în sălile de gimnastică care sunt vopsite în albastru.
  1. Violet. Această culoare simbolizează redevența, averea și luxul. Încurajează contemplarea profundă, meditația și nivelurile mai înalte ale gândirii. Violetul oferă un sentiment puternic de spiritualitate și încurajează creativitatea. De asemenea, s-a constatat, în mod surprinzător, intensificarea activității sexuale în rândul cuplurilor. Oamenii care poartă violet sunt adesea percepuți a fi bogați și acest lucru are o bază istorică, deoarece aceasta a fost o culoare rară rezervată și asociată cu redevența.
  1. Alb. Văzut, albul transmite puritatea, bunătatea și curățenia. Albul are o conotație bună, spre deosebire de negru, deoarece oamenii îl asociază cu bunătate și nevinovăție. Simbolizează, de asemenea, curățenia și igiena. Albul poate ajută la îmbunătățirea dispoziției și pentru claritate.
  1. Negru. Asociat cu eleganța, autoritatea, misterul, noaptea, senzualitatea, formalitatea și doliu, negrul absoarbe toate culorile și nu reflectă lungimea de unda. Negrul este, cu toate acestea, considerat de către unii ca o non-culoare amenințătoare, deoarece a fost legată de moarte și rău, iar majoritatea oamenilor se tem de întuneric. Negrul poate încuraja gândirea profundă, gândurile sumbre și dorința de a fi intenționat, controlat și auto-acționat. Cu toate acestea, utilizarea culorilor negre în combinație cu alte culori face o combinație intensă de culori și ar putea evoca agresivitatea.
Share with

Lasă un răspuns

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

Niciun produs în coș.