8 lecții budiste care te vor inspira în anul 2019

8 lecții budiste care te vor inspira în anul 2019

Shakyamuni Buddha (Siddhārtha Gautama), cunoscut sub numele de Buddha, a fost un lider spiritual și un profesor a cărui viață a servit drept fundație pentru religia budistă. Deși a trăit în secolele al VI-lea și al IV-lea, gândurile și citatele sale sunt încă relevante și inspiră milioane de oameni din întreaga lume chiar și astăzi.

Credem că nu trebuie neapărat să fii un adept al budismului pentru a-i aprecia ideile și filosofia. Cine știe – poate că te vor ajuta să schimbi ceva în viața ta spre bine?

  1. Este bine să începi cu lucrurile mici

„O cană se umple picătură cu picătură. De asemenea, înțeleptul, adunând puțin câte puțin, se umple cu bine.”

Trebuie să începem cu pași mici. Fii persistent și suficient de răbdător și vei reuși! Nimeni nu a reușit totul într-o singură noapte.

  1. Gândurile sunt lucruri

„Tot ceea ce suntem este rezultatul a ceea ce am crezut. Dacă un om vorbește sau acționează cu un gând rău, durerea îl urmează. Dacă un om vorbește sau acționează cu un gând pur, fericirea îl urmează, ca o umbră care nu-l lasă niciodată.”

  1. Învață să ierți

„Ura nu încetează prin ură, ci numai prin dragoste; aceasta este regula veșnică.”

Când îi eliberezi pe aceia care te-au ținut în închisoarea de neiertării, te eliberezi și tu din închisoare. Nu poți ține pe cineva în jos, fără să stai jos cu ei. Învață să ierți!

  1. Acțiunile tale sunt cele care contează

„Dacă merită să faci ceva, fă-o cu toată inima.”

Pentru a crește, trebuie să iei măsuri în fiecare zi. Vechea zicală spune: „Dumnezeu îți dă, dar nu îți bagă în sac” Deci, dacă faci ceva, fă-o cu toată inima.

  1. Controlează-ți mintea

„Nimic nu vă poate face rău la fel de mult ca și gândurile voastre nepăzite.”

Cel care se poate învinge devine mai mare decât cel care cucerește o mie de oameni în luptă. Pentru a te cuceri, trebuie să-ți cucerești mintea și să-ți controlezi modul de gândire. Nu îțo lăsa gândurile să se comporte ca valurile mării – puternice, dar necontrolate.

  1. Fii recunoscător

„Sănătatea este cel mai mare dar, mulțumirea este cea mai mare bogăție”.

Amintește-ți: întotdeauna trebuie să mulțumești. Nu toți s-au trezit în această dimineață, unii au dormit pentru ultima oară și unii luptă acum cu o boală incurabilă. Există întotdeauna ceva pentru care să fii recunoscător!

  1. Fii atent la ceea ce știi

„Așa cum o rocă solidă nu poate fi mișcată de vânt, cei înțelepți nu sunt scuturați de laudă sau vină”.

Știm foarte multe, dar nu facem întotdeauna ceea ce știm. Dacă nu reușești, nu este pentru că nu știai ce să faci; pentru că nu ai făcut ce ai știut să faci. Fii sincer cu tine!

  1. Împărtășește fericirea

„Mii de lumânări pot fi aprinse dintr-o singură lumânare, iar viața lumânării nu va fi scurtată. Fericirea nu scade niciodată prin a fi împărtășită.”

Este adevărat – fericirea nu numai că nu scade, ci se înmulțește atunci când este împărțită. Nu îți ascunde fericirea de ceilalți, împarte lumina și fă din această lume un loc mai bun.

Și nu uita niciodată: „Nu crede nimic, indiferent unde ai citit-o sau cine a spus-o, dacă nu este în acord cu propriul tău simț și crez.”

Share with

Lasă un răspuns

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

Nu ai niciun produs în coș.