7 intrebuintari ale frunzelor de menta

7 intrebuintari ale frunzelor de menta

Menta, acea plăntuță a cărei miros nu poți să nu-l știi. Ți-l amintești din pădure, din pungile de hârtie din cămară, din remediile cu care te oblojea bunica. Cu toții am strivit măcar o dată frunzele ei parfumate între degete. O folosim în ceai, o găsim și-n ciocolată, unii bucătari o folosesc și-n prepararea mâncării. Noi o punem în sapunul „Cafea si fluturi”, căci îi cunoaștem prea bine răcoarea care aduce frumusețe și sănătate.

Folosindu-l, vei vedea cum menta, cu mirosul ei provocator, iţi va da senzaţia de libertate, familiara şi placuta, lasandu-ţi in urma un suras. Dar are și proprietăți miraculoase pentru piele. Menta catifelează și hrănește pielea, parfumul ei stimuland şi purificand mintea şi revigorand corpul. Este, de altfel, şi un eficient tratament împotriva durerilor de cap şi reumatism. Are un efect racoritor, dar in acelaşi timp şi de incalzire. Paradoxal, nu? Explicaţia constă in faptul ca acţiunea racoritoare (plusata de prezenţa cafelei) face organismul să-şi intensifice circulaţia sangvina periferică, încalzindu-se de-a lungul acestui proces. Uleiul esenţial de menta este util în durerile reumatice, urticarii, oboseală mentală, stres și depresie.

9d833605763d687d48eb5039380416bfMenta este o o plantă care îşi are legenda ei. Se făcea că zeul întunericului, Pluton, s-a îndrăgostit nebuneşte de frumoasa nimfă pe nume Mentha. Soţia lui, foarte geloasă, a urmărit nimfa şi-a îngropat-o în pamant. Zeul Pluton, doborât de suferinţa nimfei, a transformat-o într-o planta cu miros puternic, dulce şi amarui in acelaşi timp, ca dragostea.

Odionioară, menta se găsea în toate gospodăriile țărănești. Numită și ”izmă bună”, era folosită ca iarbă de leac pentru bolile stomacului, pentru febră, bolile de plămâni ori alte suferințe. Și rănile tot cu mentă erau acoperite, precum și înțepăturile de țânțari, pentru a domoli mâncărimile pielii. Menta era pusă la căpătâiul bolnavilor, pentru a-i proteja de rele, era pusă în sânul fetelor nemăritate, pentru a le păstra cuminți și era așezată lângă icoane, ca să apere gospodăria de secetă.
Că tot o avem mereu în făbricuța noastră, haideți să vedem la ce mai putem folosi frunzele de mentă:
1. Ține de sete la drum lung
Dacă vă aflați în situați să nu puteți bea apă și să muriți de sete, atunci încercați să mestecați câteva frunze de mentă. Va potoli setea și va hidrata pentru scurt timp corpul, vă va relaxa și parfuma respirația, ceea ce oferă o senzație plăcută.

2. Alungă mirosul neplăcut al picioarelor
Încă de pe vremea țăranilor menta era pusă în opinci, ca să alunge mirosurile neplăcute și, așa cum spuneau oamenii din acele vremuri, pentru a face pasul mai ușor și calea mai scurtă.

3. Ajută în cazul respirației urât mirositoare
Pentru o eficacitate sporită trebuie să faceți 5-6 clătiri ale gurii 200 ml de apă combinată cu mentă și ceai verde, în care se adaugă două picături de ulei volatile de mentă și lămâie. Studiile au arătat că acest tratament dă rezultate excelente la doar două săptămâni de aplicare zilnică.

Sierra Exif JPEG4. Ajută la albirea dinților
Trebuie să frecați dinții și gingiile cu frunze proaspete de mentă și în scurt timp rezultatele nu vor întârzia să apară. Acest truc este folosit din timpuri străvechi, iar astăzi uleiul volatil de mentă este prezent în toate pastele de dinți.

5. Ameliorează acneea și ajută tenul iritat
Pregătiți comprese de infuzie combinate cu mentă și aplicați-le pe zonele afectate. Menta are proprietăți antiinflamatorii și antiiritative, eliminând bacteriile de la nivelul epidermei. Un alt tratament care merită încercat este infuzia de flori de mentă și flori de mușețel într-un pahar cu lapte. Se aplică timp de 10 minute folosind comprese.

6. Legendele spun că alungă visele urâte, boala și problemele în căsnicie
Din legende aflăm că galii dormeau pe snopi de mentă proaspătă învelită în pânză. Peste noapte erau învăluiți în mirosul ei proaspăt și relaxant, astfel aveau parte de nopți limpezi, cu vise frumoase. De asemenea, femeile slave își puneau în piept frunze de mentă în ziua nunții, fiind convinse că acestea le va ajuta să aibă o căsnicie lungă și fără probleme. Iar scoțienii își confecționau mături din snopi de mentă, iar cu aceștia măturau odăile pentru a alunga toate bolile care puteau amenința o familie.

ee8b9d76b216a8e5b64f9618cec21a867. Presar-o în mâncăruri și salate
Menta uscată este un condiment foarte apreciat, ea poate fi adăugată în salatele de fructe (unde va dărui o aromă unică, răcoritoare), dar și în supe și salatele de legume. Pusă în iaurt poate crea un dressing foarte apreciat pentru salate.

 

Share with

Lasă un răspuns

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

Niciun produs în coș.