10 lucruri pe care poate nu le știai despre România

10 lucruri pe care poate nu le știai despre România

1. Numele România vine de la cuvântul latin romanus, care înseamnă cetățean al Imperiului Roman. În timpul Evului Mediu românii au fost cunoscuți sub termenul de vlahi, un termen de origine germanică provenit din cuvântul valha folosit de către popoarele germanice antice pentru a face referire la vechii vorbitori de limbi romanice și celți.

2. Semnificația cuvântului transilvania este pământul de dincolo de pădure. Transilvania a fost prima dată menționată într-un document medieval latin datând din 1075 ca Ultrasilvam, ultra însemnând dincolo sau partea depărtată a și silva însemnând pădure.

3. Oamenii care au populat zona României moderne au fost numiți geți de către greci și daci de către romani.

4. Cele mai vechi desene din peșterile Europei Centrale și de Est au fost găsite în peștera Coliboaia, Parcul Național Apuseni. Aceste desene reprezintă rinoceri, bivoli, cai și pisici. Aceste desene sunt acolo de aproximativ 35.000 ani.

5. Trei tablete de lut datate de aproximativ 5300 de ani înaintea erei noastre, au fost găsite în satul Tărtăria din județul Alba și au făcut obiectul unor controverse printre arheologi; unii dintre ei fiind de părere că acestea reprezintă cea mai veche formă de scriere din istorie.

 

6. România are unul dintre cele mai vesele cimitire din lume. Cimitirul Vesel este un cimitir din localitatea Săpânța, județul Maramureș, faimos pentru crucile mormintelor viu colorate, picturile naive reprezentând scene din viața și ocupația persoanelor înhumate. Pe unele cruci există chiar versuri în care sunt amintite, deseori cu nuanțe umoristice, persoanele respective. Ineditul acestui cimitir este diferențierea față de majoritatea culturilor popoarelor, care consideră moartea ca un eveniment foarte solemn. În anul 1935, la sugestia preotului greco-catolic Grigore Rițiu, care era și profesor de română și latină, Stan Ioan Pătraș a realizat partea verticală a crucilor ceva mai lat, cu loc pentru epitaf. Din 1935 datează primul epitaf, iar din anii 1960 încoace, întreg cimitirul a fost populat cu circa 800 astfel de cruci, sculptate din lemn de stejar, devenind un muzeu în aer liber de natură unică și o atracție turistică.Unele cruci sunt pictate pe ambele părți. Pe o parte este plasată o descriere a vieții celui îngropat, iar pe celălalt o descriere a motivului morții.

7. Inventatorii români au schimbat lumea. România a dat naștere unor personalități care și-au pus puternic amprenta în evoluția acestei lumi. Printre aceștia merită să-i amintim pe Nicolae Constantin Păulescu – descoperitorul insulinei, Eugen Pavel- inventatorul Hyper CD-ROM-ului, Aurel Persu- primul inginer auto care a realizat o mașină ale cărei roți se găsesc în interior pentru o aerodinamicitate mai mare, Petrache Poenaru – inventatorul stiloului, Emil Racoviță – fondatorul biospeologiei (știința care se ocupă cu studiul organismelor vii din peșteri) și mulți alții. Chiar mai mult, ingineri români și-au adus contribuția la dezvoltarea aeronauticii. Henri Coandă, Traian Vuia și Aurel Vlaicu sunt doar câteva nume care au fost considerați pionieri ai aviației.
8. În România a fost primul oraș cu iluminare stradală din Europa – Timișoara în 1884
9. Munții Carpați găzduiesc una dintre cele mai mari păduri neperturbate din Europa. 400 de specii unice de mamifere, inclusiv capra neagrp, trăiesc aici, iar 60% din populația de urs brun a Europei trăiește în Carpați.

10. Canalul Dunăre-Marea Neagră este al treilea cel mai lung traseu de navigare construit de om din lume după Suez și Canalul Panama. Peste 4 miliarde de metri cubi de pământ și rocă au fost excavate pentru a construi canalul Dunăre-Marea Neagră, iar marginile sale sunt întărite cu 54 de milioane de metri cubi de beton.
La mulți ani!

Cu drag,

Déjà  Vu

Natura în mâinile tale!

Share with

Lasă un răspuns

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

Niciun produs în coș.